Close

Δεν είστε ακόμα μέλος; Εγγραφείτε τώρα!

lock and key

Συνδεθείτε εδώ:

Σύνδεση

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Το τελευταίο μου …. τσιγάρο.

Το γνωστό άσμα που ως και προφητικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί είναι πλέον γεγονός και μας επηρεάζει όλους άμεσα και έμμεσα! Βάσει λοιπόν του νέου νόμου που η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει παρά τις σθεναρές αντιθέσεις μας τσιγάρο τέλος! Γιατί όμως η διακοπή του τσιγάρου έχει συνδεθεί με την  ξαφνική υπερφαγία και την προσθήκη περιττών κιλών?

Σαν πρώην χρόνιος καπνιστής (καιρός δεν ήταν να σταματήσει η βλαβερή αυτή συνήθεια ;;;;;), έχω μία και μόνο συμβουλή να σας δώσω…

Ψυχραιμία !

Δεν υπάρχει καμία επιστημονικά τεκμηριωμένη δήλωση που να συνδέει το κάπνισμα και την διακοπή του με την υποχρεωτική εναπόθεση κιλών. Ο μηχανισμός εθισμού της νικοτίνης ο οποίος δρα ύπουλα και μακρορόνια στον ανθρώπινο εγκέφαλο έχει ανακαλθφθεί και ουδεμία σχέση έχει με όσους μύθους έχετε ακούσει. Παρόλαυτα, είναι πολύ πιθανό η όρεξη σας να αυξηθεί κατακόρυφα από το πρώτο  και όλας 24ωρο χωρίς τσιγάρο. Ο λόγος απλός, εκτός απο την νικοτίνη ,  ο εγκέφαλος σας είναι εθισμένος και στην επι 100αδες φορές επαναλαμβανόμενη κινιση του χεριού να φέρνει το τσιγάρο στο στόμα. Η κίνηση αυτή αντιλαμβάνεται ως φαγητό και ο οργανισμός αρχίζει τις διαδικασίες για την υποδοχή φαγητού ( έκκριση γαστρικων και χολικών υγρών, έκκριση σάλιου από τους σιελογόνους αδένες ). Την ίδια στιγμή η νικοτίνη απορροφάται από τους υποδοχείς του εγκεφάλου και μπλοκάρει το αίσθημα της πείνας!

Το πρώτο βήμα έχει γίνει! Μία ολόκληρη μέρα χωρίς τσιγάρο έίναι γεγονός΄ εδώ ομως αρχίζουν οι λιγούρες! Πάρτε μολύβι και χαρτί και σημειώστε τι πρέπει να κάνετε!

  • Ενυδάτωση του οργανισμού σας: όσο έξυπνο και αν θεωρούμε το μυαλό μας, πολλές φορές το έθισμα της δίψας και της πείνας μεταφράζετε το ίδιο. Πιείτε νερό και θα δείτε την λιγούρα να κάνει φτερά!
  • Καταναλώστε άφθονα λαχανικά! Όταν η σοκολάτα φαντάζει λύτρωση εσείς απαντήστε με καρότο! Κόψτε μικρά κομμάτια από καροτάκι, αγγουράκι και ό,τι άλλο θέλετε και έχετε τα μαζί σας σε ένα τάπερ. ! Με αυτό τον τρόπο αυξάνετε την κατανάλωση τους καθημερινά  και αντιμετωπίζετε την λιγούρα με τον πιο υγιεινό τρόπο.
  • Βγείτε έξω! Πάρτε τον/την σύντροφο, ξάδελφό, αδελφό, σκύλο, γάτα σας και πάτε μία βόλτα. Θα σας βοηθήσει να ξεχαστείτε και θα αυξήσει την φυσική σας δραστηριότητα! Σε μια χώρα με 300 μέρες ηλιοφάνειας τον χρόνο, οι δικαιολογίες είναι περιττές!
  • Ζητήστε την γνώμη ειδικού! Απευθυνθείτε στα κέντρα διακοπής καπνίσματος της περιοχής σας για περισσότερες πληροφορίες αλλά και στήριξη! Γίνετε μέλος μιας ομάδας και μοιραστείτε τις ανησυχίες σας!
  • Ζητήστε την στήριξη του διαιτολόγου – διατροφολόγου σας.

 

Με τιμή.

Παπαγγέλου Αλέξανδρος.

Msc Διαιτολόγος/ Διατροφολόγος.

Master Practitioner skills for Eating Disorders and Obesity.

Μοιράσου το!

 


Αφήστε Σχόλιο