Close

Δεν είστε ακόμα μέλος; Εγγραφείτε τώρα!

lock and key

Συνδεθείτε εδώ:

Σύνδεση

Ξεχάσατε τον κωδικό;

MIHA-bodytec® ή EMS ή Γυμναστική με ρεύματα ή ηλεκτρομυική διέγερση… Άραγε, είναι αυτό που σε κάνει να πιστεύεις;

MIHA-bodytec® ή EMS ή Γυμναστική με ρεύματα ή ηλεκτρομυική διέγερση…

Άραγε, είναι αυτό που σε κάνει να πιστεύεις;

 

 

 

 

Πολύς κόσμος τον τελευταίο καιρό μιας και το καλοκαίρι να είναι ante portas, προσπαθούν να γυμναστούν όσο πιο γρήγορα και εύκολα μπορούν με τον απώτερο σκοπό, να χάσουν γρήγορα βάρος.

Να χάσουν βάρος, με όποιο κόστος;

Πιθανόν, ναι ! Δυστυχώς !

Καμία επιστημονικού υποβάθρου έρευνα, δεν αποδεικνύει εμπράκτως τα οφέλη τα οποία σου αναφέρει η διαφήμιση της συγκεκριμένης γυμναστικής.

 

 

 

Σε μία σχετική έρευνα, την οποία θα παραθέσω πιο κάτω, αποδείχθηκε περιστατικό ραβδομυόλυσης μετά από ηλεκτροδιέγερση MIHA-bodytec® με προυπάρχον σύνδρομο ήπια υπερ-CK-emia και μη συμπύκνωση.

Η ραβδομυόλυση μπορεί να προκληθεί από τραύμα, άσκηση, φάρμακα, λοίμωξη, ενδοκρινοπάθεια ή πρωτοπαθή μυϊκή νόσο ή και από ιδιαίτερα μεταβολικές μυοπάθειες. Μεταξύ των μεταβολικών μυοπαθειών η ραβδομυόλυση εμφανίζεται συχνότερα στις διαταραχές οξείδωσης λιπαρών οξέων και γλυκογένεση.
Η σοβαρή ραβδομυόλυση με ηλεκτροδιέγερση σε κέντρο γυμναστικής σε γυναίκα ασθενή 32 ετών με 175εκ ύψος και 65kgr σωματικό βάρος, με προηγούμενη ήπια ραβδομυόλυση και υποτροπή της αύξησης της κρεατινικής κινάσης (CK).

 

 

Επίσης, ακόμη μία μελέτη αυτή την φορά από την Ισπανία, αποδεικνύει ότι δεν έχει κάποιο όφελος η συγκεκριμένη δραστηριότητα με την επίτευξη μείωσης σωματικού λίπους.

Στην συγκεκριμένη μελέτη, μετρήθηκε η θερμιδική δαπάνη των συμμετοχόντων την ημέρα άσκησης που φορούσαν το γιλέκο με τα ρεύματα ενεργά και την ημέρα δίχως ενεργοποιημένα τα ρεύματα.

Η μελέτη από τους Kemmler et al. 27 σχετικά με τις θερμιδικές δαπάνες έχει πολύ ισχυρό πειραματικό σχεδιασμό. Εκτός από την τυχαιοποιημένη διασταυρούμενη σχεδίαση, στην κατάσταση ελέγχου οι συμμετέχοντες εκτελούσαν τις ίδιες ασκήσεις όπως στην πειραματική κατάσταση, με το γιλέκο αλλά χωρίς ρεύμα που να ταιριάζει με το επίπεδο εφίδρωσης. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι μια συνεδρία 16 λεπτών με WB-EMS δημιουργεί μια θερμιδική δαπάνη των 412 ± 60 kcal · h-1, πράγμα που σημαίνει υψηλότερη κατανάλωση από την κατάσταση ελέγχου (352 ± 70 kcal · h-1, ρ <0 , 01). Ο συγγραφέας εκφράζει την θερμιδική δαπάνη ανά ώρα. λαμβάνοντας υπόψη ότι η συνεδρία διαρκεί 16 λεπτά, μπορούμε να υπολογίσουμε την κατανάλωση θερμίδων από μια προπόνηση με WB-EMS είναι 110 kcal, σε σύγκριση με 94 kcal στην ίδια περίοδο, χωρίς ηλεκτροδιέγερσης. Η διαφορά στον αριθμό των θερμίδων ανά συνεδρία φαίνεται να μειώνεται, και εξακολουθούν να αμφιβάλλουν για το αν αυτή η διαφορά θα μπορούσε να οφείλεται στην αύξηση της γλυκόλυσης ή στον μεταβολισμό των λιπιδίων μιας και το WB-EMS προσφέρεται σε κέντρα αδυνατίσματος ως την επιτομή της εκγύμνασης.

 

Με εκτίμηση.

Κριαράς Νικόλαος.

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

 

Tις προαναφερθείσες έρευνες, θα τις βρείς στους κάτωθι συνδέσμους.

 

  • https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0167527314023201
  • https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1888754615001057

Μοιράσου το!

 


Αφήστε Σχόλιο