Close

Δεν είστε ακόμα μέλος; Εγγραφείτε τώρα!

lock and key

Συνδεθείτε εδώ:

Σύνδεση

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Κεχρί αρωματισμένο με σαφραν και πιπεριές.

04 Δεκ Chef, Featured | Σχόλια

 

 

ΚΕΧΡΙ

Δημητριακό για την λύση της δυσανεξίας στην γλουτένη ,φυτική πρωτεΐνη.

 

Το κεχρί θεωρείται ότι προέρχεται από τη Βόρεια Αφρική, Η καλλιέργεια του  είναι διαδεδομένη στις περιοχές της Ασίας όπως η Ινδία, η Κίνα και η Κορέα. Επίσης στην Ταϊβάν, την Ανατολική Αφρική και στο Νεπάλ με αλκοολική ζύμωση του κεχριού εξάγονται τοπικά αλκοολούχα ποτά. Στα Βαλκάνια, στις περιοχές της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, από το κεχρί παράγεται ένα ποτό που ονομάζεται «boza»

 

Το κεχρί δεν περιέχει γλουτένη, έτσι μπορεί να συμπεριληφθεί στο διαιτολόγιο ατόμων, τα οποία πάσχουν από κοιλιοκάκη (είναι η δυσανεξία στην γλουτένη).

Είναι μία καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης λόγω του μαγνησίου που περιέχει, είναι κατάλληλο για αθλητές που προπονούνται εντατικά.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιδιαίτερα νιασίνη είναι μια από τις λίγες βιταμίνες που είναι σχετικά σταθερή, με μικρές απώλειες κατά το μαγείρεμα των τροφών , φολικό οξύ και Β6.

Σημαντική είναι η περιεκτικότητά του σε σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, χαλκό και ψευδάργυρο. Το μαγνήσιο ρίχνει την υψηλή πίεση του αίματος ,προστατεύει την καρδιά μειώνοντας τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, ελαττώνει τη συχνότητα των κρίσεων ημικρανίας και βοηθά τους ασθενείς που πάσχουν από άσθμα.

Οι λιγνάνες (είναι φυσικά αντιοξειδωτικά ) μετατρέπονται από τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου σε ουσίες που επίσης δρουν προστατευτικά για την καρδιά και παράλληλα μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης διάφορων ορμονοεξαρτώμενων τύπων καρκίνου, ιδιαίτερα του μαστού.

 

 

ΣΥΝΤΑΓΗ

ΚΕΧΡΙ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΣΑΦΡΑΝ(Ι)* ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ

 

 

 

 

 

 

ΥΛΙΚΑ.

1 Φλιτζάνι ΚΕΧΡΙ ( Με το ίδιο θα μετρήσουμε και το νερό)
2 φλιτζάνια νερό ή ζωμό λαχανικών
2 πιπεριές γλυκές (κόκκινη και πορτοκαλί)
1 κρεμμύδι λευκό
1 σκελίδα σκόρδο
Σαφράνι -Κρόκος Κοζάνης
6 κ/σ Ελαιόλαδο
Αλάτι-Πιπέρι
Ξύδι μπαλσαμικό
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιχτό

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ. 

Ξεπλένουμε το κεχρί και το στραγγίζουμε. Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το 1 φλιτζάνι κεχρί, προσθέτουμε τα 2 φλιτζάνια νερό ή ζωμό λαχανικών το αλάτι και τον κρόκο Κοζάνης . Αφού βράσει , χαμηλώστε αρκετά την ένταση της φωτιάς και σκεπάστε την κατσαρόλα. Σιγοβράστε το μέχρι να απορροφήσει σχεδόν όλο το νερό του. (περίπου για 20 λεπτά) Ταυτόχρονα έχουμε κόψει το κρεμμύδι και τις πιπεριές σε κυβάκια , τα ραντίζουμε, με λίγο ελαιόλαδο αφού το έχουμε αρωματίσει με το σκόρδο και το ξύδι και τα ψήνουμε στο γκρίλ.
Όταν περάσουν τα 15 λεπτά για το κεχρί ρίχνουμε μέσα τα ψητά λαχανικά ,ώστε να αναμειχθούν μαζί του. Το αφήνουμε 5 λεπτά και έπειτα αφαιρούμε την κατσαρόλα από την φωτιά και σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα κουζίνας για 5 λεπτά. Για το σερβίρισμα : με το πιρούνι το χωρίζουμε (όπως με την τσουγκράνα την αυλή) το βάζουμε σε μπολάκι μικρό όπως κάνουμε το πιλάφι βουναλάκι ή για πιο παιχνιδιάρικο σε μικρό τσέρκι , τοποθετούμε το γιαούρτι δίπλα με την βοήθεια μικρού κουταλιού σαν να είναι φύλλα λουλουδιού.

 

 

Οινικός συνδυασμός:
Σε αυτό το πιάτο ταιριάζει ένα κρασί από ποικιλία VIOGNER.
Ιδανικά είναι η προέλευση να είναι από τον Νότιο Ροδανό.

Μπορείτε να προμηθευτείτε και από Έλληνες παραγωγούς(Ψάξτε το λιγάκι).

Επειδή αγαπάμε και στηρίζουμε τα προϊόντα μας.

 

 

 

Με εκτίμηση.

Μπουρνέλη Αθανασία.

 

Μοιράσου το!

 


Αφήστε Σχόλιο